Demir eksikliği görülen vakaların çoğunda göze çarpan büyük bir belirti görülmemektedir. Ancak yapılan kan tahlilleri sonucu karşılaşılan bulgular anemi teşhisinin koyulabilmesinde yardımcı olmaktadır ve önemli bir yere sahiptir.
Eğer anemi hastalığı ilerlemiş ve şiddetli bir hal almış ise halsizlik, solukluk, yorgunluk, iştahsızlık ve kabızlık gibi durumlarla karşılaşılabilinmektedir. Fiziksel bir aktivite veya hareketlilik sırasında karşılaşılan çarpıntı, nefes alma güçlüğü ve çabuk yorulma gibi etmenler hastalığın şiddetine göre ortaya çıkmakta ve görülmektedir. Anemi/kansızlık hastaları pika, toprak ya da kil gibi yiyecek olmayan maddeleri yemek ister. Çünkü vücudun demire ihtiyacı vardır ve bunun sonucu olarakta anemi hastalarında sık karşılaşılan toprak ve benzeri yeme alışkanlığı görülen çocuk veya yetişkinlerin en kısa sürede kan tahlillerinin yapılması gerekmektedir.
Yukarıda bahsi geçen belirtiler dışında şu belirtilerle de karşılaşılabilinmektedir:
-Baş dönmesi ve kulak çınlaması,
-Ağız kenarında çatlaklıklar ve ağız kuruluğu,
-Tırnakların kaşık şeklini alması ve tırnak çevresinde çatlamalar olması,
-Dilde kızarıklık, çatlak ve kabarcıklar oluşması,
-Yutkunmada zorlanma ve ağrılı yutma,
Demir eksikliği görülen çocukların gelişim,nde, yürümesinde, oturmasında ve konuşmasında gecikmeler görülebilmektedir. Demir eksikliği görülen çocuklarda davranış bozuklukları ortaya çıkabilmekte ve öğrenme güçleşebilmektedir. Çocuklarda bağışıklık sisteminde zayıflık ve buna bağlı olarak hastalıklara yakalanma riskleri artmaktadır.