Mutfağımızın vazgeçilmez demirbaşı alüminyum folyo. Gerek yemek
pişirmek gerek buzdolabında yemek saklamak için her gün alüminyum folyo
ve kapları kullanıyoruz pek çoğumuz. Peki alüminyumun insan vücuduna
zararları konusunda yapılan son araştırmalardan haberiniz var mı? Bu kez
beni bu konuda yazmaya iten buradan Amerika’dan değil Türkiye’den gelen
bir araştırma oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği
Bölümü’nden Yrd. Doç .Dr. Sadettin Turhan yaptığı bir araştırma
sonucunda alüminyum kaplarda pişirilen ve saklanan yemeklerin sağlık
açısından zararları bir kez daha gözler önüne serilmişti...
Yeni
araştırmalar özellikle yüksek ısıya ve beklemeye maruz bırakılan
alüminyum folyodaki alüminyum maddesinin yiyeceklere geçtiğini
gösteriyor.
Alüminyumun insan vücuduna başta kemik hastalıkları olmak üzere çok
sayıda zararı olduğu belirtiliyor. Bu zararlardan bazıları anemi, kemik
erimesi, zeka geriliği ve kanser. Alzheimer hastalarının beyin dokusunda
görülen yüksek miktardaki alüminyum uzmanların Alzheimer ve alüminyum
arasında bir bağlantı olabileceğini düşünmesine yol açıyor. Ayrıca artan
alüminyum miktarı vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir,
fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini de azaltıyor.
Alzheimer hastalarının beyin dokusunda bulunan yüksek miktarda
alüminyum, araştırmacıların Alzheimer ile alüminyum kullanımı arasında
bir bağlantı olduğunu düşünmesine yol açıyor. Bu nedenle alüminyum
kaplarda hazırlanan yemeklerin, tüketenlerde başta Alzheimer hastalığı
olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, hatta kansere bile
neden olabileceği araştırmalar sonucu tespit edilmiş durumda.
Alüminyumun sürekli alımıyla beyin hücrelerinde meydana gelen birikim
Alzheimer’a ek olarak başka ciddi beyin rahatsızlıklarına yol
açabiliyor.
Peki ne yapacağız? Alüminyum folyo gibi hayatımızı kolaylaştıran bir
üründen hiç mi faydalanmamalıyız? Uzmanlar bu konuda alınabilecek
önlemler olduğunu söylüyor...
Folyo kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
-Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri
gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza
edilen gıdalarda kullanmayın.
- Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kağıt ambalajları tercih edin.
-Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.
- Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında
pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan
kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebiliyor.
- Alüminyum folyoya sarılıp saklanacak gıdalar, çok tuzlu, ıslak ya da limonlu olmamalı.
Alimünyumu aldığımız kaynaklar: Alüminyum mutfak kapları, alüminyum folyolar. Hedef organlar: Kemikler, beyin, böbrekler ve mide.
Zehirlenme belirtileri: Bunama, gastroenterit, böbrek
hasar, karaciğer fonksiyon bozukluğu, iştah kaybı, denge kaybı, adale
ağrısı, psikoz, nefes darlığı, bünyede zayıflık. Son dönemde yapılan
araştırmalar alüminyumun Alzheimer, Parkinson, bunama, hareketlerde
koordinasyon kaybı, kelimeleri düzgün telaffuz edememe gibi nörolojik
problemlerin oluşumunda çok büyük katkısı olduğunu ortaya koyuyor.
Alüminyum zehirlenmesi ve etkileri:
- Kan ve beyin fonksiyon bozuklukları
- Mide ve bağırsak ülseri
- Gastrointestinal hastalık
- Parkinson hastalığı
Cilt problemleri
- Hiperaktivite
- Bebeklerde zeka geriliği
- Çocuklarda öğrenme bozuklukları
- Karaciğer rahatsızlığı
- Mide bulantısı
- Kabızlık
- Mide ağrısı ve gaz
- Enerji eksikliği
Kaynak: Posta Gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder