Kemoterapi kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, anemi, ağız yaraları, halsizlik, saç dökülmesi, ödem gibi yan etkilere neden oluyor. Tedavi sürecinde doğru beslenmek yan etkilerin azaltılmasında önemli rol oynuyor.
Kemoterapi, insan vücudundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmalarını engellemek amacıyla, doğal veya yapay maddelerden oluşan ilaçlarla yapılan bir tedavi biçimi. Kemoterapide kullanılan ilaçlar, hem yan etkilere hem de bazı besin öğelerinin eksikliğine neden olabiliyor. Tedavi sırasında çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları ve tat almada değişiklikler görülebiliyor. Universal İtalyan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, kemoterapi sürecinde görülebilen yan etkilerin kilo kaybı, bulantı-kusma, ishal, kabızlık, anemi, ağız yaraları, halsizlik, saç dökülmesi ve ödem olabileceğini söylüyor.
Kemoterapi
sırasında ve sonrasındaki beslenmenin, tedavi başarısında etkili
olduğunu vurgulayan Toksoy, bu süreçte beslenmede dikkat edilecek
noktaları şu şekilde özetliyor:
•Mide rahatsızlıkları yaşamamak için aşırı sıcak ve soğuk besinler tüketilmemeli.
•İştahsızlık nedeniyle oluşabilecek kilo kaybını önlemek amacıyla küçük porsiyonlar ve sık aralıklarla beslenilmeli.
•İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durulmalı.
• Aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar tüketilmemeli.
• Kan değerleri düşük olduğunda kırmızı et tüketilebilir ancak; normal şartlarda haftada 2 defa kırmızı et diğer günlerde de tavuk ve balık tüketilmeli.
• Bolca su içilmeli (özellikle kemoterapi alındığı gün 3 litre kadar sıvı alınmalı).
•Çay, kahve yerine bitki çayları tercih edilmeli.
• Çorba, yoğurt gibi sıvı besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Kola, gazoz, portakal suyu, greyfurt suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalı.
• Bol bol sebze ve meyve tüketilmeli.
• Sebzelerden özellikle kükürtlü olanlar ile ıspanak, pazı, roka, brokoli, maydanoz, dereotu, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, brokoli gibi antioksidan açısından yüksek olan yeşil yapraklılar tercih edilmeli.
•İştahsızlık nedeniyle oluşabilecek kilo kaybını önlemek amacıyla küçük porsiyonlar ve sık aralıklarla beslenilmeli.
•İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durulmalı.
• Aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar tüketilmemeli.
• Kan değerleri düşük olduğunda kırmızı et tüketilebilir ancak; normal şartlarda haftada 2 defa kırmızı et diğer günlerde de tavuk ve balık tüketilmeli.
• Bolca su içilmeli (özellikle kemoterapi alındığı gün 3 litre kadar sıvı alınmalı).
•Çay, kahve yerine bitki çayları tercih edilmeli.
• Çorba, yoğurt gibi sıvı besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Kola, gazoz, portakal suyu, greyfurt suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalı.
• Bol bol sebze ve meyve tüketilmeli.
• Sebzelerden özellikle kükürtlü olanlar ile ıspanak, pazı, roka, brokoli, maydanoz, dereotu, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, brokoli gibi antioksidan açısından yüksek olan yeşil yapraklılar tercih edilmeli.
Haber Kaynağı: NTV Haber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder